Nitrianske dvory a dvorky

      V roku 1911, keď sa František Drtikol presťahoval z rodnej Příbramy do ulice v Kolkovně v Starom měste pražskom vznikol fotografický dokument päťdesiatich voľných olejotiskov pod názvom Z dvorků a dvorečků staré Prahy. Jeho snahou bolo zachytiť krásu miznúcich pražských zákutí.

     Nebol som inšpirovaný Drtikolom, keď som sa pred pár rokmi rozhodol zdokumentovať Nitrianske dvory a dvorky. O diele Františka Drtikola som vtedy ešte nevedel takmer nič. Mojim cieľom bolo priblížiť čaro nitrianskych dvorov a dvorkov v ktorých sa odohráva každodenný život obyvateľov a ktoré zostávajú pred očami návštevníka, či turistu skryté, ba častokrát o nich nevedia ani samotní obyvatelia Nitry. Niektoré dvory som poznal, iné som začal postupne objavovať. Ďalšie, ktoré sa mi doteraz objaviť nepodarilo, buď ešte na moje objavenie čakajú alebo sú uzamknuté a neprístupné.

     Fotografie som exponoval poväčšine na film, taký, ktorý mi vyvolajú v labe procestom C41 - Ilford XP2. Zopár fotografií som robil aj digitálom.